فهرست مطالب

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 62 (تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدباقر دانش دار، محسن ساجدی راد *، سمیرا رستمی صفحات 1-20
    هدف و زمینه

     هدف از این مقاله و سوال اصلی آن، بررسی ویژگیهای سبک‌شناسی منظومه «مرآت‌المحبوب» یا یوسف و زلیخای فاخری فسایی است. با توجه به تاثیرپذیری شاعر از تعلیمات حوزوی و استفاده از تفاسیر و جنبه‌های مذهبی اثر، میتوان این اثر را ابتدا متاثر از قرآن و سپس روایات، تورات و پیرو منظومه‌سرایان پیشین یوسف و زلیخا مانند فردوسی، جامی، خاوری شیرازی، و آذر بیگدلی دانست. در این مقاله، ویژگیهای سبکی اثر مذکور در جنبه‌های زبانی، شامل سه سطح «لغوی، آوایی و نحوی» و همچنین سطح ادبی و فکری مورد بررسی قرار گرفته و نزدیکی آن به سبک دوره بازگشت و دوره حد واسط (مشروطیت) مورد موشکافی قرار میگیرد. همچنین ویژگیهای سبکی شاعر که مختص به خود او میباشد، مورد توجه قرار گرفته و به زبان محلی شاعر نیز اشاره میشود.

    روش مطالعه

     این پژوهش با مطالعات کتابخانه‌ای، فیش‌برداری و استفاده از روش تحلیلی توصیفی انجام شده است.

    یافته‌ها: 

    شیوه بیان فاخری در منظومه‌اش متاثر از دوره بازگشت بوده و زبان او از استواری موردقبولی برخوردار است. نظم او از سادگی زبان دوره مشروطیت (حد واسط)، بی‌بهره نیست و کلمات محاوره‌ای نیز در آن دیده میشود. ن

    نتیجه‌گیری: 

    فاخری دارای سبکی شخصی است، شاعر به بعضی کلمات علاقه زیادی دارد و آنها را مرتبا تکرار میکند، در بین سرایندگان یوسف و زلیخا، زبانی مملو از آیات و روایات و کلمات عربی و نکات تفسیری و پندواندرز دارد که خود سبک جدیدی، مختص به او را در بین این شاعران پدید آورده است. بطور کلی سبک فاخری تلفیقی از سبک دوره بازگشت ادبی و دوره مشروطیت (حد واسط) بوده و زبان او از کهنگی سبک خراسانی و همزمان سادگی و روانی و کلمات عامیانه برخوردار است.

    کلیدواژگان: یوسف و زلیخا، فاخری فسایی، سبک شناسی، مرآت المحبوب، آیینه یوسفی
  • آمنه کمالی، شمس الحاجیه *، سید جعفر حمیدی صفحات 21-36
    زمینه و هدف

     طب‌القلوب، اثر شیخ علاءالدین نقشبندی، آخرین پیر نقشبندی کردستان و یکی از نویسندگان بنام معاصر در قرن چهاردهم هجری قمری است. رساله‌ای است که در سال 1341 ه.ق. به زبان عربی نوشته شده است و اندکی پس از نگارش، توسط شیخ فخرالدین مظهر، ملقب به مظهرالاسلام به فارسی ترجمه و شرح شد که مبنای مطالعه و بررسی این پژوهش میباشد. تا کنون یک نسخه خطی از این کتاب، معرفی شده است. در این مقاله، تلاش گردیده است ویژگیهای سبکی مظهرالاسلام در ترجمه و شرح طب‌القلوب بلحاظ زبانی (صرفی و نحوی)، ادبی و فکری و محتوایی بررسی شود.

    روش مطالعه

     این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با کمک منابع کتابخانه ای صورت گرفته است.

    یافته‌ها: 

    نثر کتاب جز در مقدمه که به آرایه‌های ادبی آمیخته و همراه با عبارات عربی است- نثری نسبتا ساده است که نویسنده در آن قصد هنروری ندارد؛ اما در کل کتاب چه در مقدمه و چه در متن، استفاده از واژه‌ها و عبارات و ترکیبات عربی بوفور دیده میشود.

    نتیجه‌گیری: 

    نثر کتاب پخته و استوار است و از دشواری و پیچیدگی به دور، به همین دلیل و بسبب نزدیکی این اثر به زمان ما، دارای ویژگیهای خاص و ممتاز سبکی نیست و ازآنجاکه این اثر منثور، همراه با ابیاتی از شعر شاعران دیگر است، مواردی از مختصات سبکی دارد. ترکیبات و عبارات عربی در کتاب بحدی است که عربی‌مآبی نویسنده در اولین صفحات کتاب، مبرهن است. استشهاد به آیات و احادیث، شواهد منظوم و منثور متعدد، در آن فراوان است. صنایع بدیعی نظیر جناس، مراعات‌النظیر، و اشتقاق در کتاب بوفور بچشم میخورد. پس با نگاهی جامع، میتوان از دیدگاه زبانی و ساختاری به این نسخه خطی نگریست. با بررسیهای انجام‌شده در دستگاه های آوایی، واژگانی، نحوی و بلاغی به این نتیجه میرسیم که مظهرالاسلام بیشتر درصدد بیان مضمون بوده است تا درگیر شدن در فن نویسندگی.

    کلیدواژگان: نسخه خطی، شیخ فخرالدین مظهر، ترجمه و شرح طب القلوب، سبک شناسی، دوره قاجار
  • بیتا روحی بروجنی، مریم صادقی گیوی* صفحات 37-51
    زمینه و هدف

     برای دستیابی به سطح فکری نویسندگان، مطالعه آثار آنها کمک شایانی میکند. نویسندگان مهاجر با انعکاس ابعاد مهاجرت در رمان، بخشی از دیدگاه خود را به خواننده نشان میدهند. محمود گلابدره‌ای، فیروزه جزایری دوما، و گلی ترقی از جمله نویسندگانی هستند که تجربه زیستی خود را در آثارشان منعکس کرده‌اند. در این پژوهش از نظرات عبدالعلی لهسایی‌زاده (نظریات مهاجرت، 1368) استفاده شده که مهاجرت را از سه بعد اجتماعی فرهنگی، روانشناسی و اقتصادی بررسی کرده است. تحقیق پیش رو برای پاسخ به این پرسش انجام شده که جهانبینی و تفکر رمان‌نویسان مهاجر چگونه در داستان منعکس میشود. هدف این مقاله بررسی و مقایسه سطح فکری نویسندگان مهاجر است تا از این طریق نقش مهاجرت در خلق آثار آنها روشن شود.

    روش مطالعه

     این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی شکل گرفته است. ابزار گردآوری داده‌ها اسنادی و کتابخانه‌ای است و پژوهش به روش تحلیل محتوای کیفی تنظیم شده است. آنچه میتواند به اثبات فرضیه پژوهش حاضر کمک کند، شواهدی است که در آثار سه نویسنده مهاجر بچشم میخورد. ازاینروی جامعه آماری و حجم نمونه تحقیق پیش رو عبارت است از: رمانهای «دال» (358 صفحه) اثر محمود گلابدره‌ای، «عطر سنبل، عطر کاج» (192 صفحه) اثر فیروزه جزایری دوما و «اتفاق» (302 صفحه) اثر گلی ترقی.

    یافته‌ها:

     در این پژوهش دیدگاه های چند نظریه‌پرداز درباره مهاجرت خوانده و مشخص شد که این پدیده از سه بعد اجتماعی فرهنگی، روانشناسی و اقتصادی بر زندگی مهاجر تاثیرگذار است.

    نتیجه‌گیری: 

    گلابدره‌ای نارضایتی از مهاجرت را به شکلهای مختلف در رمان «دال» مطرح میکند، جزایری دوما در رمان «عطر سنبل، عطر کاج» به درجه زیادی از رضایتمندی نسبت به مهاجرت رسیده و در رمان «اتفاق» عدم هماهنگی با مقصد، غم غربت و نوستالژی بزرگترین نگرانی فکری ترقی بوده است.

    کلیدواژگان: رمان فارسی، سطح فکری، مهاجرت، نویسندگان مهاجر
  • ژاله افشار قزوین، حمیدرضا اردستانی رستمی*، ساره زیرک صفحات 53-72
    زمینه و هدف

     عناصر اربعه همواره در میان علوم، باورها و اساطیر ملل و فرهنگهای گوناگون نقش پررنگی داشته و منشا به‌وجود آمدن تصورات، اندیشه‌ها و آثار خاصی بوده است. این عناصر در حوزه ادبیات نیز مغفول نمانده و به‌شکل گسترده و هنری نمود پیدا کرده‌اند. یکی از آثاری که عناصر اربعه از نظر بسامد، جلوه‌های هنری و تصویرپردازی شاعرانه در آن قابل توجه است، شاهنامه فردوسی است. فردوسی تمایل ویژه‌ای به کاربرد عناصر چهارگانه برای برجسته‌سازی سخن خود و بیان هنری داشته است. در این جستار فراوانی و چگونگی به‌کارگیری چهار عنصر در تصویرپردازیهای این اثر مورد بررسی قرار گرفته است. سوال اصلی پژوهش این است که فردوسی از عناصر اربعه به چه شیوه‌ای و چگونه در خلق صور خیال بهره برده است؟

    روش مطالعه

     روش تحقیق در این مقاله، توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات، اسنادی (کتابخانه‌ای) است.

    یافته‌ها: 

    فردوسی حدود 2688 مرتبه عناصر اربعه را در شاهنامه تکرار کرده است. از این تعداد 939 کلمه مختص به آب (35درصد)، 722 کلمه مختص به خاک (27درصد)، 598 کلمه مربوط به باد (22درصد) و 429 کلمه (16 درصد) متعلق به آتش است.12 بیت در شاهنامه وجود دارد که در آنها تمامی عناصر اربعه در کنار یکدیگر آمده‌اند. همچنین در 10 بیت، سه عنصر و در 51 بیت، دو عنصر همنشین شده‌اند.

    نتیجه‌گیری: 

    پربسامدترین عناصر در شاهنامه به ترتیب آب، خاک، باد و آتش هستند. همچنین بیشترین تصاویر شعری در این زمینه در ساختار کنایی ایجاد شده‌اند و سهم فنون بیانی بسیار بیشتر از فنون بدیعی است.

    کلیدواژگان: شاهنامه، عناصر اربعه، تصویرپردازی، فردوسی، بلاغت
  • جواد کامور بخشایش، اصغر دادبه* صفحات 73-88
    زمینه و هدف

     هر انقلاب و تحول اجتماعی بر همه مناسبات زندگی انسان تاثیر میگذارد. رخدادهای بزرگی چون انقلاب و جنگ فقط ابعاد سیاسی و اجتماعی را تغییر نمیدهند، بلکه در قلمرو هنر نیز دگرگونی می‌آفرینند و ادبیات ‌بعنوان یکی از زیرشاخه‌های هنر دچار تحول و دگرگونی میشود و از آن مفهوم جدیدی به نام ادبیات پایداری شکل میگیرد. این ادبیات در درون خود به شاخه‌های مختلفی تقسیم میشود که ادبیات اسارتگاهی یکی از آنهاست. ادبیات اسارتگاهی برآیند تجربه زیسته اسیران جنگی در اردوگاه‌هاست که در قالب نامه یا خاطره نمود مییابد. پرداختن به این ادبیات از این نظر ضرورت دارد که هنوز این ادبیات به‌اندازه کافی و لازم تحلیل و تبیین نشده و تجربه زیسته اسیران جنگی در اردوگاه‌های عراق بازتاب لازم را نیافته است. از حدود چهل هزار اسیر ایرانی در اردوگاه های عراق حدود ده میلیون نامه به خانواده‌هایشان ارسال ‌شده که ضرورت دارد محتوای این نامه‌ها برای بررسی ابعاد ادبیات اسارتگاهی تحلیل شوند. این پژوهش درصدد پاسخگویی به این سوال است که اسیران در شرایط سخت جنگی به چه چیزهایی می‌اندیشیدند و چه افکار و اندیشه‌ای در سر داشتند؟ در این مقاله تلاش شده پانصد نامه از نامه‌های اسارت تحلیل و تبیین شوند. این نامه‌ها پیش ‌از این توسط جمعیت هلال‌احمر ایران انتخاب ‌شده و در دو جلد کتاب انتشار یافته است.

    روش مطالعه

     روش پژوهش تلفیقی از کمی و کیفی و تحلیل محتوا با استفاده از آثار پدیدآمده در حوزه ادبیات اسارتگاهی است.

    یافته‌ها: 

    اسیران جنگی در شرایط خاص زندگی خود به مفاهیمی چون خدا، ولایت، صبر و شکیبایی و توسل به ایمه اطهار، مقاومت، صبر و دعوت به شکیبایی و ایستادگی می‌اندیشیدند.

    نتیجه‌گیری:

    نامه‌های دوران اسارت فرهنگ استقامت و پایداری را بر سرزمین ایران و در قلب ایرانیها استوار ساخت. آنان در سختترین شرایط آموزه‌های دینی و الهی را بر خانواده‌ها گوشزد کرده، خود نیز عرفان نظری و عملی را آموختند و بدین ترتیب ادبیات حاکم برنامه‌ها گونه تازه‌ای از فرهنگ و ادبیات اسارتگاهی را پدید آورد که در نوع خودش کم‌نظیر است.

    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، ادبیات اسارتگاهی، نامه های اسارت، تحلیل محتوا
  • سارا حسین آبادی، زرین تاج واردی* صفحات 89-102
    زمینه و هدف

     عشق نمونه‌ای از مرز مشترک در سرشت بشر است و نویسندگان سهم بسیاری در پروراندن این موضوع و جلوه این ساحت انسانی در آفرینش آثار ادبی در پهنه جهان ادب داشته‌اند. داستانهای عاشقانه یکی از انواع ادبی است که در ادبیات فارسی و جهان توجه مخاطبان پرشماری را به خود معطوف کرده است. عشق در عالم روانشناسی هم دارای مکاتب و نظریه‌های گوناگونی است. در این مقاله به توضیح یکی از این تیوریها که توسط رابرت اشتنبرگ1 روانشناس معروف آمریکایی در سال 1987 ارایه شده است، پرداخته و سعی شده با منظومه‌های عاشقانه «خسرو و شیرین» نظامی و «ویس و رامین» اسعد گرگانی درخصوص روابط عاشقانه تطبیق داده شود.

    روش مطالعه

     این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است.

    یافته‌ها: 

    این بررسی نشان میدهد نظامی در «خسرو و شیرین» و اسعد گرگانی در «ویس و رامین» در زمینه روانشناسی روابط عاشقانه، آگاهانه منظومه‌های خود را بنگارش درآورده‌اند.

    نتیجه‌ گیری:

     از هفت حالت ممکن در روابط عاشقانه از دیدگاه اشتنبرگ، چهار حالت آن با ویس و رامین اسعد گرگانی انطباق کامل داشت و در سه مورد اختلاف دیده میشد، یعنی در عشق دوستانه (فقط صمیمیت)، عشق توخالی (فقط تعهد)، و عشق مشفقانه (تعهد + صمیمیت) انطباقی وجود نداشت که اسعد گرگانی در منظومه خود معتقد است رابطه عاشقانه بدون هوس یا فقط تعهد و یا فقط صمیمیت تداوم ندارد. در خسرو و شیرین نظامی از هفت حالت ممکن در روابط عاشقانه از دیدگاه اشتنبرگ، پنج حالت با نظریه انطباق کامل داشت و در دو مورد اختلاف دیده میشد؛ یعنی در عشق دوستانه (فقط صمیمیت) و عشق مشفقانه (تعهد + صمیمیت) انطباقی وجود نداشت که نشان میدهد نظامی در خسرو و شیرین، روابط عاشقانه را که فقط در آن صمیمیت و یا تعهد همراه با صمیمیت است، قبول ندارد.

    کلیدواژگان: تئوری اشتنبرگ، تعهد، صمیمیت، هوس، ویس و رامین، خسرو و شیرین
  • صدیقه مهران فر، غلامرضا پیروز*، غریب رضا غلامحسین زاده، علی اکبر باقری خلیلی صفحات 103-118
    زمینه و هدف

     یکی از مهمترین رهیافتهای باختین، طنز کارناوالی است. در کارناوال تمام مولفه‌های فرهنگ عامیانه نمود مییابد و کاملترین شکل فرهنگ مردمی است. آثار ادبی با تاثیرپذیری از واقعیات زندگی در تعامل زبانی با پیرامون خود قرار میگیرند. رمان برجسته ترین نوع ادبی است که بیشترین شباهت را با زندگی واقعی دارد. طنز کارناوالی رویکردی است که میتواند مولد زمینه های پژوهشی مهم و تازه ای برای ارزیابی مجدد رمان باشد. حضور عناصر زبانی و ادبی طنز کارناوالی در رمانهای منتخب دهه چهل و پنجاه، به یک اندازه نیست؛ اما آنچه مهم است، روح طنز کارناوالی است که بر عناصر دیگر رمان هم تاثیرگذار است. در این راستا تحلیل وجوه همسوی زبانی و ادبی طنز کارناوالی با رمانهای منتخب هدف این مقاله بشمار میرود. پژوهش حاضر درصدد پاسخگویی به این سوال است که مهمترین مولفه های زبانی، ادبی طنز کارناوالی در رمانهای منتخب دهه چهل و پنجاه کدامند؟

    روش مطالعه

     این پژوهش با روش توصیفی – تحلیلی صورت گرفته است.

    یافته‌ها: 

    طنز سیاسی اجتماعی موجود در رمانهای منتخب دهه چهل و پنجاه با بسیاری از مولفه های زبانی و ادبی طنز کارناوالی همچون زبان عامیانه، کنایات و ضرب-المثلهای عامیانه، طنز تشبیه، طنز تعریض، گروتسک و انواع آیرونیهای کلامی، بلاغی، سقراطی همسو است.

    نتیجه‌گیری:

     یکی از مشخصه های مهم رمانهای سیاسی اجتماعی دهه چهل و پنجاه طنز کارناوالی است که در آن نویسندگان منتقد با زبان طنز انتقادی آمیخته به شوخی و نیشخند، حوادث نامساعد سیاسی، اجتماعی جامعه را در آثارشان به نقد کشانده و در معرض آرای افکار عامه قرار میدادند. طنزی توصیفی همراه با طنز کلامی که گاه به گونه استهزاء و تمسخر و ریشخند ظهور مییابد. در آثاری هم که با طنز کارناوالی باختین همسو است، میتوان رد پای سیاست و اعتراض کارناوالی را در این گونه از آثار دید. در متن کارناوال، همه چیزهایی که در فرهنگ رسمی، مرسوم و رایج است، طرد میشود.

    کلیدواژگان: طنز کارناوالی، زبان عامیانه، فرهنگ عامیانه، رمان، دهه چهل و پنجاه
  • احمد محمدی، حسین اردلانی*، نفیسه نمدیان پور صفحات 119-139
    زمینه و هدف

     با ورود رویکردهای مدرنیستی به ادبیات داستانی معاصر، استفاده از صناعات روایی در روایت داستانها به عنصری برجسته و درخور توجه مبدل گشته و نویسندگان روز متناسب با هستی‌شناسی نوین خود، به بهره‌گیری از تکنیکهای روایی پیچیده روی آورده‌اند و بتدریج از روایت کلاسیک و خطی دهه‌های گذشته دوری جسته‌اند. هوشنگ گلشیری یکی از داستان‌نویسان معاصر است که در غالب آثار کوتاه و بلندش درمورد صناعات روایی، رفتاری خلاقانه و حرفه‌ایی اختیار کرده است. این پژوهش با ابتنا بر رویکرد ریزوماتیک ژیل دلوز فیلسوف فرانسوی و مولفه‌های مترتب با آن رویکرد نظیر اقتدارزدایی سوژه، صیرورت و شدن، قلمروزدایی و قلمروگذاری، به بررسی مضمونی و تکنیکی رمان «شازده احتجاب» میپردازد.

    روش مطالعه

     این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است.

    یافته‌ها: 

    رمان شازده احتجاب بواسطه ریختار صناعی و دلالتمندش از قابلیت و ظرفیت خوانش ریزوماتیک دلوزی برخوردار است.

    نتیجه‌گیری: 

    گلشیری با بهره‌گیری نوآورانه و تلفیقی از شیوه جریان سیال ذهن، سبک گفتار غیرمستقیم آزاد و تک‌گویی درونی، اجرای پیرنگ غیرخطی و دورانی، پرداخت کولاژوار (مولکولی) شخصیتها، ترسیم مکان داستان بصورت غیر توپولوژیکی و زمان داستان در هییت غیرتقویمی و نهایتا ایجاد فرم و ساختاری سیال در روایت، امکان خوانش ریزوماتیک رمان را فراهم آورده است که در تدلیل و تصدیق این مدعا، بخشها و صحنه‌های از رمان نقل و مورد تحلیل ریزومی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: شازده احتجاب، ریزوم، دلوز، صیرورت، قلمروزدایی
  • مریم حداد خانشان، رستم امانی*، حمیدرضا فرضی صفحات 141-161
    زمینه و هدف

     بخشی از ادبیات پایداری کشورمان، اشعار تقدیمی در توصیف و یادکرد شخصیتهای انقلاب و دفاع مقدس (رهبران، تیوریسنها، مبارزان، شهیدان، مفقودین، آزادگان، جانبازان و خانواده های شهدا) است. در این مقاله اشعار 15 شاعر پایداری از منظر سبک‌شناسی در سطح زبانی، ادبی و فکری بررسی شده است. تعداد 145 شعر از شاعران موردمطالعه بدست آمد که مستقیما به شخص یا اشخاصی تقدیم کرده اند. شخصیت برجسته در اشعار تقدیمی امام خمینی (ره) است، شخصیتهای دیگر رهبر معظم آیت‌الله خامنه ای، آیت الله طالقانی، آیت‌الله منتظری، آیت‌الله مطهری، آیت‌الله صدوقی، دکتر شریعتی، الله بهشتی، رجایی و باهنر، حسین آیت، پاسداران و شهدای مردمی انقلاب. از شخصیتهای دفاع مقدس، رزمندگان، بسیجیان، شهدا، جانبازان، مفقودین، و آزادگان هستند. بیشترین اشعار تقدیمی نیز در شعر حمید سبزواری وجود دارد.

    روش مطالعه

     پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است و در تمامی آثار شاعران مربوطه، اشعاری که مشخصا در ذیل عنوان شعر، آن را به شخص یا اشخاص مرتبط با انقلاب اسلامی و دفاع مقدس سروده اند، بعنوان جامعه آماری انتخاب شده است.

    یافته‌ها: 

    قالب غزل در توصیف شخصیتها، قالب برتر است. در سطح زبانی، تلکفهای زبانی در شعر معلم، سبزواری، میرشکاک و اوستا دیده میشود که شاخصترین آنها علی معلم است که از واژه ها و ساختار نحوی کهن استفاده کرده است. دیگر شاعران از زبان ساده و سلیس، اوزان ملایم، قوافی و ردیفهای کوتاه استفاده کرده اند.

    نتیجه‌گیری:

     در موسیقی درونی، توجه به جناس تام و انواع تکرار بسامد دارد و در کاربرد واژه، واژه های آرکاییسم، عربی، غنایی و عرفانی برجسته است. در سطح ادبی، در صنایع بیانی، تشبیه و در صنایع بدیعی تلمیح آرایه اول است و همچنین آرایه های نماد، تشخیص، ایهام، و سیاقه‌العداد موردتوجه است. در سطح فکری سوگ‌سروده برای شخصیتها بیشترین تعداد را دارد، بعد از آن مدح و ستایش شخصیتها، وصف پایداری و رشادت شخصیتها است و بخشی از اشعار نیز توصیف قیام مردمی و پیروزی انقلاب اسلامی است.

    کلیدواژگان: اشعار تقدیمی، انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، شخصیتهای پایداری
  • مسعود دلاویز، منوچهر جوکار *، نصرالله امامی صفحات 163-180
    زمینه و هدف

     نقد فرهنگی و اجتماعی یکی از موضوعات مهم در دوره مشروطه و پهلوی اول است که در شعر برخی شاعران این دوره انعکاس یافته است. این رویکرد انتقادی برآیند نگاه محتوایی گروهی از مشروطه‌خواهان و به نوعی نتیجه چالش میان سنت و تجدد است. این شاعران در اشعار خود به انتقاد از اشخاص، گروه ها، طبقات، مسایل و موضوعاتی پرداختند که تحت تاثیر سنت، شکلی قالبی و غیر قابل تغییر به خود گرفته بود و در نظر آنها از موانع ترقی و نو شدن جامعه شمرده میشد. در این مقاله در قالب نمودارهایی، فراوانی کاربرد موضوعات اجتماعی و فرهنگی در شعر شاعران موردبحث نشان داده‌ شده و به تحلیل آن پرداخته‌ شده است.

    روش مطالعه

     روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، کتابخانه‌ای و اسنادی است که در قالب نمودار داده‌ها تحلیل و پردازش شده است.

    یافته‌ها: 

    گرچه گفتمان غالب در آستانه انقلاب مشروطه سیاسی بود، رفته‌رفته گفتمان نقد فرهنگی و اجتماعی جای مناسبی در بستر تحولات جامعه ایرانی پیدا کرد و نقش ادبیات و بویژه شعر در ایجاد و رواج این گفتمان بسیار چشمگیر بوده است. دوره مشروطه و پهلوی اول از نظر رویکردهای انتقادی اجتماعی و فرهنگی نسبت‌به دیگر ادوار انتقادی شعر فارسی بیشتر است و شعر شاعر از «من» او به «ما» تبدیل میشود. 

    نتیجه گیری: 

    برآیند کلی پژوهش بر این استوار است که شاعران این دوره مهم تاریخی و فرهنگی دست به آسیب شناسی فرهنگی و اجتماعی جامعه ایرانی زدند و با به نقد کشیدن رفتار، کردار و پندار نادرست که در طی زمان حالتی رسوبی در ذهن ایرانیان گرفته بود، سعی در بهتر شدن زندگی و روابط انسانی داشتند.

    کلیدواژگان: شعر مشروطه و پهلوی اول، نقد اجتماعی، جامعه، فرهنگ
  • لیلا قلی پوری، آرش مشفقی*، ناصر علیزاده صفحات 181-195
    پیشینه و اهداف

     در مورد مولفه های سیاسی اجتماعی شعر معاصر در کتابها و پژوهشهای متعدد، بررسیهای بسیار انجام شده است اما سیر تحول مولفه های شاخص در سه دوره مشروطه، پهلوی و انقلاب اسلامی در پژوهشها مورد توجه نیست. در این مقاله با هدف شناخت مولفه های مهم و شاخص این دوره ها و بررسی سیر تحول آن، اشعار شش شاعر برجسته بررسی شده است.

    روش مطالعه

     نگارش مقاله بصورت توصیفی تحلیلی با روش کتابخانه ای انجام گرفته است و از شاعران برجسته سه دوره: مجموعه اشعار میرزاده عشقی، ملک‌الشعرای بهار، نیمایوشیج، احمد شاملو، هوشنگ ابتهاج و قیصر امین‌پور برای بررسی مولفه ها و سیر تحول آنها انتخاب شده است.

    یافته ها

     مولفه های مشروطه خواهی، جمهوری، استبداد، استعمار و مضامین مرتبط با آنها، آزادی، وطن، زن، فقر طبقه فرودست و ظلم فرادست، جهل مردم در دوره مشروطه؛ مولفه های استبداد، استعمار، آزادی، فقر در دوره پهلوی و مولفه های وطن، انقلاب اسلامی، آزادی، پایداری و دفاع مقدس در دوره انقلاب اسلامی، مولفه های اصلی ادب سیاسی اجتماعی است.

    نتیجه گیری

    ادب سیاسی اجتماعی از انواع ادبی مشخص و برجسته در ادبیات معاصر است که همگام با تحولات سیاسی اجتماعی جامعه، از دوره مشروطه آغاز شد؛ در دوره پهلوی، تثبیت شد و در دوره انقلاب اسلامی به ادب انقلاب اسلامی و پایداری وصل شد. مولفه های مشروطه خواهی، جمهوری و زن، در دوره مشروطه جزو مولفه های اصلی است و در دوره پهلوی و انقلاب اسلامی، شاخصه سبکی ندارد. در دوره پهلوی استبداد و استعمار و مضامین مرتبط با آن، مولفه های اصلی است که قبل از کودتا با روحیه مقاومت همراه است اما بعد از کودتا ناامیدی و یاس است. در دهه چهل با شکل‌گیری جریان مقاومت، بار دیگر مولفه های پایداری، استبداد و استعمارستیزی در این جریان به صدر مضامین میرسد و با پیروزی انقلاب اسلامی مولفه استبداد و استعمار کنار میرود و امید و آزادی ستایش میشود اما با آغاز جنگ تحمیلی، مولفه های وطن، پایداری و دفاع مقدس، شاخصه سبکی میشود.

    کلیدواژگان: مشروطه، پهلوی، انقلاب اسلامی، شعر سیاسی اجتماعی، تحول
  • فریما هرسینی، حمیرا زمردی * صفحات 197-211
    پیشینه و اهداف

     غزل یکی از پرخواننده‌ترین گونه‌های شعر فارسی است که بیانگر تجربیات و حال وهوای گوینده آن است. رهیافت به احساس شاعر از رهگذر این بیانیه یکی از اهداف خوانش چنین شعری است. چگونگی آشنایی با دنیای احساسی شاعر ازطریق غزل او موضوع این پژوهش است.

    روش مطالعه

     پژوهش پیش رو مطالعه‌ای نظری و گردآوری اطلاعات در آن، از نوع کتابخانه‌ای است. نویسنده با معرفی روش زیبایی‌شناسانه رومن اینگاردن به بررسی غزلهای دیوان شمس مولانا جلال‌الدین پرداخته و بررسی سه غزل را برای نمونه موردنظر قرار است.

    یافته‌ها: 

    شاعر غزلیات شمس اگرچه در دنیای حقیقی با شاعر مثنوی یکی است، احساس، جهان‌بینی و سخن او در این دو اثر از دو گونه کاملا متمایز است. در مثنوی، مولانا معلمی صبور است که به بیان تعالیم خود با زبانی هرچه صریحتر میپردازد، اما در غزلیات جنس سخن او از نوع دیگری است.

    نتیجه‌گیری:

     بررسی زیبایی‌شناسانه غزلیات شمس نشان‌دهنده هماهنگی میان شعر و احساس شاعر آن است. مولانا در غزلیات شمس دیگر آن واعظی نیست که برای هدایت دیگران سخت تلاش میکند تا سخن خود را -به هر فن و هنر که میداند- جذاب و همه فهم کند. درواقع مولانا تنها برای بیان جهان‌بینی و شرح احساس و تجربه غریب و متفاوت خود لب به سخن میگشاید و اصلا در بند این نیست که شعرش مورد تایید یا حتی فهم دیگری قرار گیرد. شاعر این غزلیات به چنان حالی دست ‌یافته که چاره‌ای جز گفتن ندارد. مولانا عالمی را دریافته که اگرچه با کلمات قابل شرح نیست، جز همین کلمات نیز ابزاری برای بیان آن در اختیار ندارد؛ پس از کلام پنجره‌ای به دنیای خود گشوده است، تا دیگری نیز بتواند –حتی اگر در حد یک چشم ‌برهم‌ زدن هم باشد- نظری به دنیای او بیفکند.

    کلیدواژگان: غزلیات شمس مولانا، زیبایی شناسی پدیدارشناختی، رومن اینگاردن، نقد ادبی
|
  • M.B. Daneshdar, M. Sajedi Rad*, S. Rostami Pages 1-20
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The purpose of this article and its main question is to study the stylistic features of the poem "Merat Al-Mahboob" or Yousef and Zulaikha Fakheri Fasaei. Considering the poet's influence on theological teachings and the use of interpretations and religious aspects of the work, this work can be considered first influenced by the Qur'an and then the narrations, Torah and followers of the previous poems of Yusuf and Zulaikha such as Ferdowsi, Jami, Khavari Shirazi, and Azar Bigdeli. In this article, the stylistic features of the work in linguistic aspects, including the three levels of "lexical, phonetic and syntactic" as well as the literary and intellectual level are examined and its proximity to the style of the return period and the intermediate period (constitutionalism) is examined. . Also, the stylistic features of the poet, which are specific to him, are considered and the local language of the poet is also mentioned.

    METHODOLOGY

    This research has been done with library studies, filing and using analytical-descriptive method.

    FINDINGS

    Fakheri's style of expression in his poems is influenced by the period of return and his language has an acceptable stability. His order is not devoid of the simplicity of the language of the constitutional period (intermediate), and colloquial words are also seen in it.

    CONCLUSION

    Fakheri has a personal style, the poet is very interested in some words and repeats them regularly. Has created him among these poets. In general, Fakheri style is a combination of the style of the period of literary return and the period of constitutionalism (intermediate) and his language has the antiquity of Khorasani style and at the same time simplicity and mentality and slang words.

    Keywords: Yusef, Zuleikha, Fakheri Fasaei, Stylistics
  • A. Kamali, Sh. Ardalani*, S.J. Hamidi Pages 21-36
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Tabat al-Qulub is the work of Sheikh Aladdin Naqshbandi, the last old Naqshbandi of Kurdistan and one of the most famous contemporary writers in the fourteenth century AH. It is a treatise written in 1341 AH. It is written in Arabic and shortly after writing, it was translated and explained in Persian by Sheikh Fakhreddin Mazhar, nicknamed Mazhar al-Islam, which is the basis for studying this study. So far, a manuscript of this book has been introduced. In this article, an attempt has been made to study the stylistic features of Mazhar al-Islam in the translation and description of Tabat al-Qulub in terms of language (morphology and syntax), literature, thought and content.

    METHODOLOGY

    This research has been done by descriptive-analytical method with the help of library resources.

    FINDINGS

    The prose of the book, except in the introduction, which is mixed with literary arrays and is accompanied by Arabic phrases - is a relatively simple prose in which the author does not intend to be artistic; But throughout the book, both in the introduction and in the text, the use of Beaufort Arabic words, phrases and combinations is seen.

    CONCLUSION

    The prose of the book is mature and solid and far from difficult and complex, for this reason and due to the proximity of this work to our time, it does not have special and distinguished stylistic features and since this prose work is accompanied by verses from other poets, It has some features of style. The Arabic compositions and expressions in the book are such that the author's Arabic's blue is evident in the first pages of the book. Testimony to verses and hadiths, numerous poetic and prose evidences, is abundant in it. I see novel industries such as puns, obedience, and derivation in Beaufort's book. So with a comprehensive look, we can look at this manuscript from a linguistic and structural point of view. With the studies done in phonetic, lexical, syntactic and rhetorical systems, we come to the conclusion that Mazhar-ul-Islam has been more interested in expressing the theme than engaging in the art of writing.

    Keywords: Manuscript, Sheikh FakhrodinMazhar, Translation, descriptionTeb al-Qulub, stylistics, Qajar period
  • B. Rouhi Boroojeni, M. Sadeghi Givi* Pages 37-51
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    To achieve the intellectual level of authors, studying their works helps a lot. Immigrant writers reflect part of their perspective to the reader by reflecting the dimensions of migration in the novel. Mahmoud Golabderehi, Firoozeh Jazayeri Duma, and Goli Targhi are among the writers who have reflected their biological experience in their works. In this research, the views of Abdolali Lahsaeizadeh (Migration Theories, 1989) have been used, which has examined migration from three dimensions: sociocultural, psychological and economic. The following research is conducted to answer the question of how the worldview and thinking of immigrant novelists are reflected in the story. The purpose of this article is to study and compare the intellectual level of immigrant writers in order to clarify the role of immigration in creating their works.

    METHODOLOGY

    This research is a descriptive-analytical method. The data collection tool is documentary and library and the research is organized by qualitative content analysis. What can help prove the hypothesis of the present study is the evidence found in the works of three immigrant authors. Therefore, the statistical population and the sample size of the forthcoming research are: the novels "Dal" (358 pages) by Mahmoud Golabderehi, "The scent of lavender, the scent of pine" (192 pages) by Firoozeh Jazayeri Duma and "Etefaq" (302 pages) by Goli Progress.

    FINDINGS

    In this study, the views of several theorists about migration were read and it was found that this phenomenon affects the life of immigrants from three dimensions of socio-cultural, psychological and economic.

    CONCLUSION

    Golabdareh expresses dissatisfaction with migration in different ways in the novel "Dal", Jazayeri Duma in the novel "Lavender Fragrance, Pine Fragrance" has reached a high degree of satisfaction with migration and in the novel "Incident" lack of coordination with the destination, sadness Nostalgia and nostalgia have been the greatest intellectual concerns of progress.

    Keywords: Persian novel, intellectual level, immigration, immigrant writers
  • Zh. Afshar Gazvin, H.R. Ardestani Rostami*, Sareh Zirak Pages 53-72
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The four elements have always played a significant role among the sciences, beliefs and myths of various nations and cultures and have been the source of the emergence of certain ideas, thoughts and works. These elements have not been neglected in the field of literature and have been widely and artistically expressed. One of the works in which the four elements are remarkable in terms of frequency, artistic effects and poetic illustration is Ferdowsi's Shahnameh. Ferdowsi had a special tendency to use the four elements to highlight his speech and artistic expression. In this paper, the frequency and how to use four elements in the illustrations of this work has been studied. The main question of the research is that in what way and how did Ferdowsi use the four elements in creating imaginary images?

    METHODOLOGY

    The research method in this article is descriptive-analytical and the data collection method is documentary (library)

    FINDINGS

    Ferdowsi has repeated the four elements in Shahnameh about 2688 times. Of these, 939 words are related to water (35%), 722 words are related to soil (27%), 598 words are related to wind (22%) and 429 words (16%) are related to fire. There are 12 verses in Shahnameh in which All four elements come together. Also, in 10 bits, three elements and in 51 bits, two elements are accompanied.

    CONCLUSION

    The most frequent elements in Shahnameh are water, soil, wind and fire, respectively. Also, most of the poetic images in this field are created in metaphorical structure and the share of expression techniques is much more than novel techniques.

    Keywords: Shahnameh, Four elements, Imaging, Ferdosi, Eloquence
  • J. Kamvar Bakhshayash, A. Dadbeh * Pages 73-88
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Every revolution and social change affects all relations of human life. Major events such as revolution and war not only change the political and social dimensions, but also change the realm of art, and literature as one of the sub-branches of art undergoes a transformation and a new concept called sustainability literature is formed. This literature is divided into different branches, one of which is captive literature. Prisoner literature is the result of the living experience of prisoners of war in the camps, which is expressed in the form of letters or memoirs. It is necessary to address this literature in the sense that it has not yet been adequately analyzed and explained, and that the experience of prisoners of war in Iraqi camps has not been adequately reflected. Of the approximately 40,000 Iranian prisoners in Iraqi camps, about 10 million letters have been sent to their families that need to be analyzed to examine the dimensions of the prison literature. This study seeks to answer the question: What did the prisoners think and what thoughts did they have in the difficult conditions of war? In this article, an attempt has been made to analyze and explain five hundred letters from the letters of captivity. These letters have already been selected by the Iranian Red Crescent Society and published in two volumes.

    METHODOLOGY

    The research method is a combination of quantitative and qualitative and content analysis using works created in the field of prison literature.

    FINDINGS

    Prisoners of war in special circumstances of their lives thought of concepts such as God, guardianship, patience and appealing to the Imams, resistance, patience and the call to patience and endurance.

    CONCLUSION

    The letters of captivity established the culture of endurance and stability on the land of Iran and in the hearts of Iranians. In the most difficult of circumstances, they instructed families on religious and divine teachings, and they themselves learned theoretical and practical mysticism, and thus the literature governing the programs created a new kind of captive culture and literature that is unique in its kind.

    Keywords: Sustainability Literature, Prisoner Literature, Prisoner Letters, Content Analysis
  • S. Hosseinabadi, Z. varedi* Pages 89-102
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Love is an example of a common border in human nature, and writers have made a great contribution to the development of this issue and the development of this human field in the creation of literary works around the world of literature. Love stories are one of the literary genres that have attracted the attention of a large audience in Persian and world literature. Love in the world of psychology also has various schools and theories. This article explains one of these theories, proposed by Robert Steinberg, a famous American psychologist in 1987, and tries to adapt it to the love poems "Khosrow and Shirin" by Nezami and "Weiss and Ramin" by Asad Gorgani about romantic relationships. .

    METHODOLOGY

    This research has been done by descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    This study shows that Nezami in "Khosrow and Shirin" and Asad Gorgani in "Weiss and Ramin" in the field of psychology of romantic relationships, have consciously written their poems.

    CONCLUSION

    Of the seven possible states in romantic relationships from Steinberg's point of view, four states were in complete agreement with Weiss and Ramin Asad Gorgani and there were differences in three cases, namely in friendly love (intimacy only), hollow love (commitment only), and Compassionate love (commitment + intimacy) There was no adaptation that Asad Gorgani believes in his poem that a romantic relationship without lust or just commitment or only intimacy does not last. In Khosrow and Shirin Nezami, out of seven possible states in romantic relationships, from Ashtenberg's point of view, five states were in complete agreement with the theory, and there were differences in two cases; That is, in friendly love (intimacy only) and compassionate love (commitment + intimacy), there was no adaptation that shows that Nezami in Khosrow and Shirin does not accept romantic relationships in which only intimacy or commitment is accompanied by intimacy.

    Keywords: Steinberg theory, commitment, intimacy, lust, different combinations, Weiss, Ramin, Khosrow, Shirin Nezami
  • S. Mehranfar, Gh. Pirooz *, Gh. Gholamhosseinzadeh, A. Bagheri Khalili Pages 103-118
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    One of the most important approaches of Bakhtin is carnival humor. The carnival shows all the components of folk culture and is the most complete form of popular culture. Literary works are influenced by the realities of life and interact linguistically with their surroundings. The novel is the most prominent type of literature that most closely resembles real life. Carnival humor is an approach that can generate important and new research areas for re-evaluating the novel. The presence of linguistic and literary elements of carnival humor in selected novels of the 1940s and 1950s is not the same; But what matters is the carnival spirit of the carnival, which also influences other elements of the novel. In this regard, the analysis of the linguistic and literary aspects of carnival humor with selected novels is the aim of this article. The present study seeks to answer the question: what are the most important linguistic and literary components of carnival humor in selected novels of the forties and fifties?

    METHODOLOGY

    This research has been done by descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    Socio-political satire in selected novels of the forties and fifties with many linguistic and literary components of carnival satire such as slang, irony and slang proverbs, simile satire, expansive satire, grotesque and all kinds of verbal, rhetorical ironies. Socrates is aligned.

    CONCLUSION

    One of the important features of the socio-political novels of the forties and fifties is the carnival satire in which critical writers criticize and expose the unfavorable political and social events of the society in their works with the language of critical satire mixed with jokes and ridicule. Public opinion. Descriptive humor along with verbal humor that sometimes appears as mockery, ridicule and ridicule. In the works that are in line with the humor of Bakhtin Carnival, one can see the traces of Carnival politics and protest in such works. In the text of the carnival, Everything that is common in formal culture, is found.

    Keywords: Carnival Humour, vernacular language, Novels of 40s & 50s
  • Ahmad Mohammadi, Hossein Ardalani*, Nafiseh Namdianpour Pages 119-139
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    With the introduction of modernist approaches to contemporary fiction, the use of narrative techniques in storytelling has become a prominent and noteworthy element and modern writers in accordance with their new ontology, have resorted to sophisticated narrative techniques and gradually from classical narrative. And the lines of the past decades have moved away. Houshang Golshiri is one of the contemporary novelists who has adopted a creative and professional attitude in most of his short and long works about the narrative industry. Based on the rhizomatic approach of the French philosopher Gilles Deleuze and its components such as de-authorization of the subject, becoming and becoming, de-territorialization and territorialization, this study examines the content and technique of the novel "Prince of Ehtejab".

    METHODOLOGY

    This research was conducted in a descriptive-analytical manner.

    FINDINGS

    The novel Prince of Ehtejab has the capability and capacity of rhizomatic rhyming reading due to its industrial and implicit structure.

    CONCLUSION

    Golshiri uses innovative and combined methods of fluid flow of mind, indirect indirect speech style and internal monologue, execution of nonlinear and circular plot, collage (molecular) payment of characters, nontopological plot location and story time in non-calendar board and finally creation The fluid form and structure of the narrative has made it possible to read the rhizomatically of the novel.

    Keywords: Prince Ehtejab, Rhizome, Deleuze, Behavior, De-Terrorism
  • M. Haddad Khanshan, R. Amani*, H.R. Farzi Pages 141-161
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Part of our country's sustainability literature is introductory poems describing and mentioning the personalities of the revolution and holy defense (leaders, theorists, fighters, martyrs, missing persons, freedmen, veterans and families of martyrs). In this article, the poems of 15 poets of stability have been studied from the point of view of stylistics at the linguistic, literary and intellectual level. A total of 145 poems were collected from the poets under study, who dedicated them directly to a person or persons. He is a prominent figure in the poems dedicated to Imam Khomeini. The popular martyrs of the revolution. Among the holy defense personalities are warriors, Basijis, martyrs, veterans, missing persons, and freedmen. Most of the introductory poems are in Hamid Sabzevari's poetry.

    METHODOLOGY

    The research was conducted in a descriptive-analytical manner and in all the works of the relevant poets, the poems that were written by a person or persons related to the Islamic Revolution and the Holy Defense were selected as a statistical population.

    FINDINGS

    The format of the sonnet is superior in describing the characters. At the linguistic level, linguistic reflections can be seen in the poetry of Moallem, Sabzevari, Mirshkak and Avesta, the most prominent of which is Ali Moallem, who has used ancient words and syntactic structure. Other poets have used simple and smooth language, gentle weights, rhymes and short lines.

    CONCLUSION

    In inner music, attention is paid to full puns and types of repetitions, and in the use of the word, the words archaism, Arabic, lyrical and mystical are prominent. At the literary level, in the expressive industry, simile and in the rhetorical industry, allusion is the first array, as well as the arrays of symbolism, recognition, ambiguity, and context. At the intellectual level, mourning for the characters is the most numerous, followed by praise of the characters, a description of the stability and courage of the characters, and part of the poems describe the popular uprising and the victory of the Islamic Revolution.

    Keywords: Introductory Poems, Islamic Revolution, Sacred Defense, Resistance Persons
  • M. Delaviz, M. Jokar *, N. Emami Pages 163-180
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Cultural and social criticism is one of the important topics in the constitutional period and the first Pahlavi that is reflected in the poetry of some poets of this period. This critical approach is the result of the content view of a group of constitutionalists and, in a way, the result of the challenge between tradition and modernity. In their poems, these poets criticized individuals, groups, classes, issues and themes that, under the influence of tradition, had taken a steady and unchangeable form and were considered as obstacles to the progress and renewal of society. In this article, in the form of diagrams, the frequency of application of social and cultural issues in the poetry of the poets in question is shown and analyzed.

    METHODOLOGY

    The method of data collection in this study is a library and documents that have been analyzed and processed in the form of data graphs.

    FINDINGS

    Although the dominant discourse on the eve of the Constitutional Revolution was political, the discourse of cultural and social criticism gradually found a suitable place in the context of the developments of Iranian society and the role of literature and especially poetry in the creation and spread of this discourse has been very significant. The first constitutional and Pahlavi period in terms of critical social and cultural approaches is more than other critical periods of Persian poetry, and the poet's poetry changes from his "I" to "us".

    CONCLUSION

    The overall result of the research is based on the fact that the poets of this important historical and cultural period addressed the cultural and social pathology of Iranian society and criticized the wrong behavior, actions and ideas that have been deposited in the minds of Iranians over time. They were trying to improve their lives and human relations.

    Keywords: literature of Constitutional & FirstPahlavi, Social Criticism, social, cultural
  • H. Ghotbi Nejad*, M. Akbari, A. Hajiannejad Pages 181-195
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The present study has been conducted on the place of mysticism in the literature of sacred defense poetry. The main purpose of this study is to answer the question of whether mystical terms and teachings have been used in the literature of the sacred defense system or not; If so, how did poets use mystical terms?

    METHODOLOGY

    This research is of theoretical type, relying on qualitative content analysis. The research method is a library method based on the study of books and articles related to the subject, which has carefully extracted and evaluated the required data from sources using the method of taking notes.

    FINDINGS

    Among the studied poems, those that had a mystical approach were extracted, and based on this, it was determined that the poets of the Holy Defense often used mystical teachings and terms in their poetry, and it was also determined that the poets were mystics. Practically and theoretically, they have also taken different positions in dealing with mysticism.

    CONCLUSION

    What is the result of this research is the certainty of the connection between mysticism and its concepts with the literature of sacred defense (poetry) and also the fact that the diversity of views and diversity of usage in relation to mysticism, combined with intensity and weakness, in the poems of observation poets Has been.

    Keywords: Holy Defense, Mysticism, Poetry, Holy Defense Literature, Mystical Literature
  • F. Harsini, H. Zomorodi* Pages 197-211
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Ghazal is one of the most widely read types of Persian poetry that expresses the experiences and mood of its narrator. Approaching the poet's feelings through this statement is one of the purposes of reading such a poem. How to get acquainted with the poet's emotional world through his sonnet is the subject of this research.

    METHODOLOGY

    The present study is a theoretical study and information collection is a library. Introducing Roman Ingarden's aesthetic method, the author examines the sonnets of Maulana Jalaluddin's Shams Divan and examines three sonnets for example.

    FINDINGS

    Although the poet of Shams lyric poems is the same as the poet of Masnavi in the real world, his feelings, worldview and speech in these two works are completely different from the two types. In Masnavi, Rumi is a patient teacher who expresses his teachings in the most explicit language; But in the lyric poems, his speech is of a different kind.

    CONCLUSION

    The aesthetic study of Shams's sonnets shows the harmony between the poem and the poet's feelings. Rumi is no longer a preacher in the sonnets of the sun who strives hard to guide others to make his words attractive and comprehensible to whatever art he knows. In fact, Rumi speaks only to express his worldview and description of his strange and different feelings and experiences, and he is not at all bound by the fact that his poetry is approved or even understood by others. The poet has achieved these lyric poems in such a way that he has no choice but to say them. Rumi has realized a world which, although it cannot be explained with words, has no means to express it except these words; After the word, a window is opened to his world, so that another can, even if it is a blink of an eye, look at his world.

    Keywords: Ghazals of Shams Rumi, Phenomenological aesthetics, Roman Ingarden, Literary Criticis